Pera İşitme

İşitme Cihazı Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

İşitme kaybı olan bireyler ilk aşamada bir kulak burun boğaz hekimine gözükerek odyoloji biriminde işitme testlerini yaptırmalıdır. Yapılan işitme testi sonucuna göre işitme kaybı tanısı almış olan bireyler hekimleri ve işitme uzmanları tarafından işitme cihazı kullanımı için uygun görüldüğü taktirde işitme cihazı seçim süreci aslında başlamış sayılır.

İşitme kayıplı bireyler hekimleri tarafından işitme cihazı kullanabilir raporu aldıktan sonra bu kez kendileri için en uygun işitme cihazının hangisi olduğunu ve nasıl bir işitme cihazı kullanması gerektiği gibi soru işaretleriyle işitme cihazı merkezlerine adım atmaktadırlar.

İşitme cihazı merkezindeki işitme uzmanları tarafından bu kez hastanın birçok yeterliliği ve test sonuçları göz önüne alınarak değerlendirilmeye başlanır ve işitme cihazı seçimi gerçekleşir.

İşitme cihazı seçimi yapılırken işitme uzmanınız tarafından birden fazla konu göz önüne alınmaktadır.

Bu seçim sırasında hastaların; işitme kaybı derecesi, tipi, kulak kanalı yapısı ve bireyin sosyal hayatı gibi birçok madde ve daha fazlası sıralanabilir. Kişinin işitme kaybının tipi ve derecesi ilk etapta işitme uzmanına bir fikir sağlamaktadır ve birkaç model işitme cihazını düşündürtmektedir ancak işitme cihazı kullanıcısının teknolojik anlamda beklentisi sosyal hayatı bu seçimi doğrudan etkileyebilmektedir.

İşitme cihazları kulakarkası ve kulakiçi olmak üzere en kaba şekilde ikiye ayrılabilir. Bireyin bu aşamada estetik anlamdaki beklentisi büyük oranda işitme uzmanını yönlendiren en büyük faktördür. Estetik olarak cihazının gözükmesini istemeyen kullanıcı adayları için kulak içi işitme cihazı bir çözüm olabilirken, kullanıcı adaylarının teknolojik olarak beklentisinin yüksek olduğu durumlarda ise kulakarkası işitme cihazı modellerine yönelinebilmektedir.

İşitme cihazı seçimi yapılırken işitme uzmanı tarafından kullanıcı adayının sosyal becerisi, fiziksel yeterliliği gibi etkenler de göz önüne alınmaktadır. Bireyin fiziksel anlamdaki motor becerilerindeki yetersizlik işitme uzmanının cihaz seçiminde pilli modellerden şarjlı modellere geçişi düşündürtebilir. Kişinin sosyal becerisi, hayatın içinde oluşu gibi faktörler ise görece daha teknolojik ve işlemcisinin hızlı olduğu kalabalık ortam ve çoklu ortam uyumluluğu olan cihaz modellerinin tercihi konusunda fikir sağlayabilir.

Kişi için en uygun işitme cihazı seçilip uygulandığı taktirde uzun bir yolculuk başlar.

İşitme cihazı kullanıcıları işitme cihazı edindikten sonra aslında işitme uzmanlarıyla bir aile gibi olmaktadır. İşitme cihazı kullanımıyla birlikte düzenli kontrol ve işitme uzmanıyla sağlayacakları sağlıklı ve yakın iletişim işitme cihazından alınacak verimi neredeyse doğrudan etkilemektedir.

İşitme cihazının tesliminden sonra yoğun ve sıkı bir takip süreci başlar. İşitme cihazının kazançlarının ayarlanması, kullanıcının oluşabilecek şikayetlerinin giderilmesi, işitme cihazlarının temizliği, düzenli işitme kaybı kontrolleri ve hastanın beklenti ve ihtiyaçlarının karşılanması gibi durumlar sürecin parçalarıdır.

  • Uygun işitme cihazı seçimi.
  • Kişiye uygun ve beklentisi karşılayan işitme cihazının uygulanması.
  • Takip ve kontrollerin sıkı ve uygun bir şekilde yapılması.

 

İşte tüm bu faktörler tamamlandığında işitme kayıplı bireylerin işitme cihazı kullanımından verim ve keyif almaması neredeyse imkansız hale gelmektedir.

Call Now Button